NOWOŚĆ Acerbis X-Team

NOWOŚĆ Dainese Energyca Air

NOWOŚĆ BUSE Open Road Evo II

NOWOŚĆ Millers Oils ZFS 10W50

NOWOŚĆ Dainese Tempest 2 Lady

NOWOŚĆ Spidi Y117 Poison Touring

NOWOŚĆ Spidi G-Warrior

NOWOŚĆ Ejeas Q7
9
OPINIA Suzuki M1800 / VZR1800 Intruder
8
OPINIA Husqvarna TR650 Strada
6
OPINIA Nolan N-Com B5
Zloty, imprezy, wydarzenia motocyklowe...

+ DODAJ ZLOT/WYDARZENIE

NAJBLIŻSZE WYDARZENIA

MAPA WYDARZEŃ/ZLOTÓW





III Rajd Motocyklowy Śladami Ojca Bernarda z Wąbrzeźna 2020




Miejscowość

Wąbrzeźno

Województwo

Kujawsko-Pomorskie

Data wydarzenia

29 maj 2020

Czas Trwania

3 dni




PLAKAT

Opis wydarzenia
Koleżanki i Koledzy Motocykliści,
zapraszamy, w dniach 29.05.2020 – 31.05.2010, do udziału w III Rajdzie Motocyklowym Śladami Ojca Bernarda z Wąbrzeźna. Biorąc w nim udział, będziecie mogli poznać dorobek życia benedyktyna o. Bernarda, którego proces beatyfikacyjny wznowiono po wielu latach w 2009 roku.
Spotkanie uczestników i start Rajdu nastąpią w Wąbrzeźnie, gdzie w 1575 roku urodził się ten Sługa Boży. Następnie odwiedzimy Grodzisk Wielkopolski. Spotkamy się tam z władzami samorządowymi i mieszkańcami na rynku przy studni o. Bernarda, miejscu szczególnym dla Grodziszczan. Docelowym miejscem Rajdu jest opactwo benedyktynów
w Lubiniu, w którym o. Bernard odbywał nowicjat, został ojcem duchownym opactwa, zmarł w opinii świętości w roku 1603 i został tam pochowany. Uczestnicy wezmą udział
w uroczystościach 417. rocznicy śmierci kandydata na ołtarze.
W czasie podróży do Lubinia zatrzymamy się w Mogilnie gdzie zwiedzimy Klasztor Braci Mniejszych Kapucynów ze słynnymi Kryptami Romańskimi. Kolejny przystanek to Grodzisk Wielkopolski, tam na rynku przy studni i spiżowej postaci o. Bernarda spotkamy się z motocyklistą Piotrem Hojanem burmistrzem Grodziska. Pobyt w Lubiniu rozpoczniemy wspólnym obiadem. Po śniadaniu w niedzielę pojedziemy do Turwi aby zobaczyć pałac gen. Chłapowskiego i zabytkową gorzelnię. Nocleg w Klasztorze w Domu Gości, pokoje dla 20 osób, pozostali w namiotach na terenie klasztornym. O sposobie zakwaterowania decyduje kolejność zgłoszeń.
Nasz Rajd organizowany jest pod patronatem Stowarzyszenia Międzynarodowy Motocyklowy Rajd Katyński. Patronat honorowy nad rajdem przyjął Pan Tomasz Zygnarowski burmistrz Wąbrzeżna
W związku z koniecznością zarezerwowania dokładnej liczby noclegów (liczba miejsc ograniczona), zamówienia wspólnych posiłków, koszulek i znaczków, zachodzi potrzeba wcześniejszego zgłaszania udziału w Rajdzie. Ostateczny termin przyjmowania zgłoszeń mija 15.04.2019r. Zgłoszenia należy dokonać na adres: a.michewicz@wp.pl i powinno ono zawierać: nazwę Rajdu, imię i nazwisko, numer telefonu, rozmiar koszulki, markę i typ motocykla oraz dopisek: „Zobowiązuję się do wniesienia organizatorom opłaty w gotówce w dniu rozpoczęcia Rajdu na pokrycie kosztów uczestnictwa”.
Koszt uczestnictwa w Rajdzie wynosi:
• 200 zł dla korzystających z dwóch noclegów;
• 150 zł dla korzystających z jednego noclegu,
obejmuje również wydatki na, noclegi, wyżywienie, koszty organizacyjne, pamiątki oraz kwiaty i znicze itp.
III Rajd Motocyklowy Śladami Ojca Bernarda z Wąbrzeźna nie jest usługą turystyczną w rozumieniu ustawy „O usługach turystycznych” z dnia 29 sierpnia 1997 roku
z późniejszymi zmianami. Każdy uczestnik spotkania jedzie na własną odpowiedzialność
i odpowiada za siebie zgodnie z obowiązującymi odpowiednimi przepisami prawa, w tym prawa o ruchu drogowym.
.
Organizatorzy Rajdu Andrzej Michewicz Lech Nowak
Kapelan Rajdu – ks. Paweł Dąbrowski
Informacji o rajdzie udziela Andrzej Michewicz – tel. 602 704 793


PROGRAM SZCZEGÓŁOWY RAJDU

Nazwa: III RAJD MOTOCYKLOWY ŚLADAMI OJCA BERNARDA z WĄBRZEŹNA.
Trasa: Wąbrzeźno-Grodzisk Wielkopolski – Lubiń-Wąbrzeźno.
Termin: 29.05.2020 - 31.05.2020
Plan na poszczególne dni:
29.05.2020
• godz. 15.00- 16.30 Wronie k/Wąbrzeźna - internat Zespołu Szkół we Wroniu,
przyjazd i zakwaterowanie.
• godz. 17.00 obiadokolacja dla nocujących w internacie.
• godz. 18.30 msza św. W kościele Szymona i Judy Tadeusza w Wąbrzeźnie.
• godz. 20.00 Wronie internat spotkanie organizacyjne wszystkich uczestników rajdu.

30.05.2020
• godz. 6.30 śniadanie dla nocujących w internacie.
• godz. 7.15. start z Wronia do Mogilna (ok. 130km, tankowanie po drodze do Grodziska w Gnieźnie).
• godz. 9.00 przyjazd do Mogilna (zwiedzanie klasztoru)
• godz. 10.00-12.30 przejazd do Grodziska Wielkopolskiego, spotkanie z władzami
i mieszkańcami miasta, przy pomniku i studni Ojca Bernarda. (ok 145km)
• godz.14.00-15.00 przejazd do Lubinia. (ok 60 km)
• godz. 15.00-17.00 obiad i zakwaterowanie .
• godz. 17.00- 17.30 Soplicowo
• godz. 17.45 klasztor Benedyktynów w Lubiniu msza św.początek uroczystości rocznicy śmierci Sługi Bożego Ojca Bernarda z Wąbrzeźna.
• godz. 20.00 kolacja.
31.05.2020
• niedziela
• godz.7.30 śniadanie
• godz. 8.30 Turwia (pałac,gorzelnia)
• godz. 11.30 Msza św. udział w uroczystościach rocznicowych klasztor w Lubiniu
• godz. 13.00 rozwiązanie rajdu.

Wasze zdjęcia
Dodaj zdjęcie

Komentarze i dyskusje




 kod